VAGINAS UNITE del 1: ph-balans, kost och mens

 
 
 
 
Ni äger!!!! Det här blev bättre än jag någonsin hade kunnat föreställa mig och nu ska jag börja sammanställa alla era erfarenheter, tips och historier. Illustrationerna har bästa Sophie Whiskey Tango gjort. Massa kärlek!!
 
 
 
Att ha rubbad ph-balans är ett väääääldigt vanligt problem bland oss med fittor. Om det luktar lite surt och/eller om du har konstiga illaluktande flytningar och irritationer kan det bero på detta.

"I stort sett alla kvinnor upplever bakteriell obalans någon eller flera gånger i livet. Orsaken är att de naturligt förekommande mjölksyrabakterierna trängts undan av oönskade bakterier. Hos ytterligare en andel kvinnor kan den vaginala balansen variera över tiden beroende på partnerbyte, hormonförändringar, olämpliga underkläder, årstid, menstruation eller med det allmänna hälsotillståndet." 

♡ Har använt pH-balanserande, som finns som i små tuber som min sätter in som en tampong. Hade problem med pH-balansen efter jag började ha sex, och det hjälpte verkligen. Tog ett tag innan jag gick till apoteket, men det var så befriande att in och ba säga "hej jag har problem med pH-balansen där nere, vad rekommenderar du?" Fick hjälp av en urgullig dam och det var bara så himla härligt.

♡ Finns så mkt bra krämer och intimtvätt från rfsu t.ex. den som heter Daily Balance som bevarar en "optimal intimflora" och typ förebygger dålig lukt och håller det rent och mysigt!

♡ Jag har dödsmycket problem med konstigt ph-värde. Dvs konstiga flytningar som luktar vidrigt. Provat Apotekets grejer, intimtvål som ska motverka dessa problem och fått recept av läkare men inget hjälper!! Magisk huskur någon?

♡ Ett tips som är så himla bra som mamma lärde mig mot knäppa phvärden / svamp är att ha fil på snippy! Jag tog på en massa + doppade en tampong i fil och förde in och satte mig naken på en handduk i sängen och kollade på en film. Sen tvätta noga i dusch! Dagen efter va snippy som ny.

♡ Undvik tvål i fittan! Som torkar ut och dödar naturliga bakterier. Prova intimtvål eller helt enkelt ba skit i all tvål och tvätta med ljummet vatten eller olja (kokosolja, igen, min bästis som hjälper mig mot ALLT). Släng allt som är parfymerat!

♡ Återfukta! Ofta! Med intimolja eller naturliga oljor så som mandel- kokos- eller olivolja.

♡ Mitt bästa tips är luftiga byxor (typ chinos, kostymbyxor) och bomullstrosor som inte sitter åt samt att skippa trosor när du sover! Lufta, lufta, lufta!

♡ Tvätta inte för ofta! Min erfarenhet av det är att även om det känns märkligt och ohygieniskt så mår fittan så himla bra att få styra sin egen fest så att säga. Och att den vänjer sig vid detta efter ett tag. Tvätta hellre sällan än ofta!
 
 ♡ Filmjölk
♡ Hett vatten med citron (drick en stor kopp på morgonen. rensar ut bakterier och liknande)
♡ Syrade grönsaker
♡ Tranbärsjuice (speciellt vid urinvägsinfektion)
♡ Grapefrukt, citron och annan sur frukt
♡ Basisk mat
♡ Kan hjälpa att undvika: Jäst, socker, mjöl, potatis, ris och pasta.
♡ Probiotikatillskott
♡ Silicea
♡ Ecovag
♡ Femiflo

♡ Väteperoxid 3% ↓

En sak som typ RÄDDAT MITT LIV, inte bara mitt underliv, är VÄTEPEROXID 3%! jag hade problem med svamp, trodde jag, och barnmorskor skrev ut både tabletter och krämer mot det och köpt även receptfritt, men det blev inte helt bra... var inte som värsta svampinfektionen men lite irriterande hela tiden och vidrig lukt, antagligen för att jag har lång mens, över 8 dagar ibland som fuckar upp ph balansen. Jag fick veta när jag tillslut gick gråtandes till en seriös gynekolog att jag hade bakterier, alltså typ bakteriell vaginos i underlivet och det irriterade, gjorde så att jag fick ont av sex och luktade äckligt. Han skrev ut antibiotika till mig som han sa först skulle ge en svampinfektion, men sen förhoppningsvis hjälpa med bakterierna. MEN grejen med antibiotika är att det slår ut ALLA bakterier, även de goda(vilket resulterar i att svampen får mer plats att härja), så det hjälpte ju inte alls. Jag vart helt förkrossad och trots att jag slutat med p-piller som jag först trodde var boven så blev det ändå inte bättre. Men en dag läste jag på nätet om att många provat väteperoxid 3% från apoteket (kostar 30 spänn)och att det funkat mot bakterier i underlivet. Så även om det lät läskigt att köra upp nåt som är frätande i koncentrerad form så kände jag att jag ändå ville chansa... kunde ju ändå inte leva ett normalt liv med de problemen jag hade med underlivet. Så jag köpte en sån där röd öronvax pipett på apotket och blandade hälften väteperoxid 3% med hälften varmt vatten och sög upp det i pipetten för att sen spruta in i underlivet, först skummade det ut vitt skum (vilket det gör i kontakt med bakterier), jag tvättade även utsidan av underlivet med det som var kvar av blandningen och jag lovar DIREKT efter fick mitt underliv en jättefin färg och efter att jag gjort det några kvällar i rad så försvann all obehaglig lukt och jag kunde ha jätteskönt sex igen och jag svävade på moln! Yes jag kunde leva normalt och må bra! Hurra! För till skillnad från antibiotikan som slår ut ALLA bakterier, så slår väteperoxiden bara ut de dåliga men lämnar de bra bakterierna kvar, och då kan inte en svampinfektion utbryta.

♡ sen så tycker jag du kan gå in på en (bra!) hälsokost och säga som det är. jag berättade om mitt problem för en på en hälsokost och fick någon flaska med förjävligt äckligt innehåll som jag skulle dricka kanske 30 droppar om dagen av. det var kräkäckligt men hjälpte som tusan! minns dock inte vad den hette.


 
 
 

Så många av er som skrivit om menskopp! Den torkar inte ut som tamponger (tänk er att ta en tampong och gnugga mot tandköttet, inte så behagligt) och stänger inte in fittan så som bindor kan göra, vilket kan leda till svamp.

Jag sprang till apoteket samma dag jag fick min senaste mens och köpte en. Efter lite smärre krångligheter att få in den och ett jävla svärande satt den som en smäck! Och dag två hade jag fått in tekniken helt.

Förutom att menskoppen är bra för fittan, och dessutom en bra investering rent ekonomiskt, har den fått mig att känna mig så himla mycket närmre min kropp och min mens. Bara det att en kan hålla upp menskoppen framför sig och titta, lukta, granska, få ett hum om hur mycket en blöder och fascineras (jag blev nästan chockad över att det faktiskt var blod!!!! alltså det har jag ju alltid vetat men aldrig riktigt förstått), istället för att bara linda in tampongen/bindan i toapapper och ba bort bort bort ÄCKLIGT HEJDÅ! Patriarkatet och kvinnoidealen fått oss att känna att mens är fult och nåt en inte vill ta i med tång. Därför tycker jag att menskoppen är så feministisk.
 
En av er skrev också om Ellens Probiotiska tamponger som ett bra alternativ. Här är deras hemsida.
 
 

♡ Om en har massor med mensvärk men ingen fancy vetekudde så fungerar det megabra att fylla en petflaska med så varmt vatten kranen ba kan få ut och sedan lägga den på magen eller ryggen.

♡ Ett varmt bad

♡ Tigerbalsam (min bästa vän förutom kokosolja, som sätter igång blodcirkulationen och gör så att musklerna slappnar av. använder detta jämt mot stel nacke).

♡ Be någon raring om massage, eller lägg dig på rygg på en matta, dra upp benen i fosterställning och håll om och vagga från sida till sida. Det sträcker ut musklerna runt svanken och masserar.

♡ Ipren.

♡ P-piller eller minipiller kan också hjälpa mot mensvärk.
 


 

Endometrios är en sjukdom som drabbar ca 10% av alla kvinnor. Vad är det?


♡ En sak jag vill uppmärksamma är sjukdomen endometrios som är en sjukdom som bara kvinnor kan få. Den orsakas av att livmoderns slemhinna sitter på andra ställen och kan leda till jättemycket smärta och ofrivillig barnlöshet. Det som är värst tycker jag är att när vi tjejer klagar över vår smärta får vi oftast höra hemma eller på UMO att "det är vanligt med grov mensvärk innan en fått sitt första barn yadayada" MEN DET ÄR INTE ALLTID NORMALT?! Endometrios är jättesvårt att diagnostisera och hur mycket lättare blir det när våra symptom avfärdas såhär? dessutom är sjukdomen väldigt okänd vilket vi måste ändra på!

♡ angående endometrios: stämmer in i kommentaren ovan av emma. det jag tänkte var: har ni några tips för just mens (kostråd, olika ställningar för att lindra smärta osv osv)?

♡ om ni har problem med mensen och går till läkare för hjälp. ge er inte förrän ni fått den hjälp ni förtjänar, vet att det är fruktansvärt påfrestande och jobbigt att aldrig bli tagen på allvar. men sök gång på gång, det är värt det när en väl fått hjälp på riktigt.

Lyssna på "Endometrios - en osynlig sjukdom", av Ligga med P3.
 
 


♡  Om man som jag har dålig koll på när man hade mens senast och när ägglossningen är igång finns appen menskoll. Är som en menskalender där man anger när man har mens och när den slutar, hur man mår, när man har sex - allt för att man ska få bättre uppsikt! Tycker det är skönt att ibland inse att jag inte bara är jäkligt arg pga inget alls utan pga att det är en vecka kvar till mens och ba "jahaaaa det är därför allt är skit" så slipper man tappa hoppet totalt för det går ju faktiskt över.
 
 
 
 
 

Har ni fler tips? då är det bara å skriva
Puss jag älskar er!!
 

RSS 2.0